Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

2020
30
Aug
14:00 – 15:00
 

Zondag 30 augustus staat de Sunday Stroll in het teken van vormen, kleuren en muziek. Beweeg je door Het Nieuwe Instituut en laat je samen met performer en kunstenaar Bas van der Kruk inspireren door ontwerpelementen uit de tentoonstelling Atelier Nelly en Theo van Doesburg

2020
10
Jul

De Rotterdamse dj Thelonious bracht op 10 juli 2020 een muzikaal eerbetoon aan zijn naamgenoot, de jazzpianist Thelonious Monk, die een goede bekende was van Nelly van Doesburg. Hij draaide deze set in het kader van de openingsweek 'Ongewoon alledaags', waarmee de tentoonstellingen 'Atelier Nelly en Theo van Doesburg' in Het Nieuwe Instituut en 'Gijs Bakker & K. Schippers: Beginselen' in Huis Sonneveld werden geopend.

2020
09
Jul

Interdisciplinair kunstenaar Neske Beks ging met Léon Kranenburg in gesprek over het onderzoek dat zij tijdens haar residentie in het Van Doesburghuis heeft gedaan naar de 'Zwarte verhaallijnen' in de geschiedenis van het huis, zoals de verbinding van het huis met dekolonisatie en de band van Nelly van Doesburg met jazzmuzikant Thelonious Monk.

2020
08
Jul
17:00
Het Nieuwe Instituut Online

Architect Machiel Spaan en componist Rozalie Hirs gingen op woensdag 8 juli 2020 met architectuurhistoricus Anne Hoogewoning in gesprek over de architectonische geluidsinstallatie Ways of Space, die zij ontwikkelden tijdens hun gezamenlijke residentie in het Van Doesburghuis.

2020
06
Jul
06/07/2020 – 11/07/2020
Het Nieuwe Instituut Online

In de week van 6 tot en met 11 juli 2020 viert Het Nieuwe Instituut met een reeks online evenementen de opening van de tentoonstellingen Atelier Nelly & Theo van Doesburg en Gijs Bakker & K. Schippers: Beginselen

2020
27
Mei

Hermine Giefing-Elzas en haar echtgenoot Abraham Elzas gingen graag op reis. Hun vakantiefoto’s zijn op verschillende plaatsen in Europa genomen en zouden wel eens nog onbekende bronnen en fascinaties van Hermine en Abraham bloot kunnen leggen. In het kader van Architectuur Dichterbij, start het Nieuwe Instituut met een publiek onderzoek naar deze privé-beelden in de hoop niet alleen nieuwe inzichten op te doen over Abraham Elzas en Hermine Giefing-Elzas, maar ook nieuwe verbindingen te kunnen leggen tussen de honderden archieven, waaruit de Rijkscollectie is opgebouwd. Het Nieuwe Instituut nodigt hierbij geïnteresseerden uit de beelden te analyseren en nog onbekende geschiedenissen bloot te leggen.