Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

In de week van 6 tot en met 11 juli 2020 viert Het Nieuwe Instituut met een reeks evenementen de opening van de tentoonstellingen Atelier Nelly & Theo van Doesburg en Gijs Bakker & K. Schippers: Beginselen. De meeste zijn online te volgen via Het Nieuwe Instituut Online.

Met Ongewoon alledaags wordt de opening gevierd van twee tentoonstellingen. Atelier Nelly en Theo van Doesburg biedt een alternatieve kijk op het werk van Nelly en Theo van Doesburg, mede dankzij de recente restauratie en digitalisering van het architectuurarchief van Van Doesburg. De presentatie benadert Nelly als sleutelfiguur bij de totstandkoming van de reputatie van Theo Van Doesburg en De Stijl. Een centrale rol in de tentoonstelling is weggelegd voor hun meest uitgesproken project: de atelierwoning in Meudon, een voorstad van Parijs. 

Gijs Bakker & K. Schippers: Beginselenis een presentatie in Huis Sonneveld waarvoor Gijs Bakker en K. Schippers sieraden en gedichten combineren die ze speciaal voor deze gelegenheid geselecteerd hebben uit hun omvangrijke oeuvres. Er ontstaat zo een sfeer waarin bezoekers nieuwe verbanden kunnen leggen en alternatieve interpretaties de ruimte krijgen.

Programma

Poëzievoordracht K. Schippers
Beginselen

Dichter K. Schippers leidt de feestelijkheden aan het begin van de week in met de voordracht van een gedicht, opgenomen in de tuin van Huis Sonneveld.
 

  • Maandag 6 juli 2020, vanaf 18.00 uur op Het Nieuwe Instituut Online.
Digitale speurtocht met Koehorst In 't Veld en Florian van Zandwijk
Where’s Elzas?

Een nieuwe aflevering van de digitale expeditie naar de locaties van de vakantiefoto’s in het archief van Abraham Elzas: een publiek onderzoeksproject dat moet leiden tot meer inzicht in de interesses van de architect en zijn vrouw, die beiden een belangrijke rol hebben gespeeld in het leven van Theo en Nelly van Doesburg.
 

  • Dinsdag 7 juli 2020, vanaf 17.00 uur op Het Nieuwe Instituut Online.
Gesprek met Machiel Spaan en Rozalie Hirs
Ways of Space

Architect Machiel Spaan en componist Rozalie Hirs gaan onder begeleiding van moderator Hodan Warsame met architectuurhistoricus Anne Hoogewoning in gesprek over de architectonische geluidsinstallatie Ways of Space, die zij ontwikkelden tijdens hun gezamenlijke residentie in het Van Doesburghuis. Foto: 'Ways of Space' in het Van Doesburg-Rinsemahuis in Drachten, Allard van der Hoek 2020.
 

  • Woensdag 8 juli 2020, vanaf 17.00 uur op Het Nieuwe Instituut Online.
Workshop met Dean Bowen en Nastasia Gendreau
Sieraad als gedicht en gedicht als sieraad

[Deze workshop is vol. Het beperkte aantal plekken is bezet]

In een gecombineerde workshop van dichter Dean Bowen en goudsmid Nastasia Gendreau maak je een een gedicht en sieraad, en onderzoek je de relatie tussen sieraden en poëzie. Tijdens de workshop duik je in de verhalen achter het materiaal: wat vertellen de materialen zelf, hoe komen die verhalen samen met je eigen verhaal en hoe vertaal je dat naar gedicht en sieraad? Dit is een offline workshop, waarvoor vanwege de coronamaatregelen maar een beperkt aantal plekken beschikbaar is. 
 

  • Donderdag 9 juli 2020, 15.00-17.00 uur op de zesde verdieping van Het Nieuwe Instituut.
gesprek met o.a. Neske Beks
De Zwarte Lijnen van De Stijl

Interdisciplinair kunstenaar en schrijver Neske Beks gaat met o.a. moderator Leon Kranenburg in gesprek over het onderzoek dat zij tijdens haar residentie in het Van Doesburghuis heeft gedaan naar de 'zwarte verhaallijnen' in de geschiedenis van het huis, zoals de verbinding van het huis met dekolonisatie en de band van Nelly van Doesburg met jazzmuzikant Thelonious Monk.
 

  • Donderdag 9 juli 2020, vanaf 17.00 uur op Het Nieuwe Instituut Online.
Optreden dj Thelonious
Jazz, De Stijl en Thelonious (Monk)

Dj Thelonious brengt een muzikaal eerbetoon aan zijn naamgenoot, de jazzpianist Thelonious Monk, die een goede bekende was van Nelly van Doesburg. Foto: Collectie RKD, archief en collectie Nelly van Doesburg.
 

  • Vrijdag 10 juli 2020, vanaf 17.00 uur op Het Nieuwe Instituut Online.
Gesprek met Gijs Bakker, K. Schippers en Dean Bowen
Ongewoon alledaags

Onder begeleiding van moderator Hodan Warsame gaat Schippers met ontwerpers Gijs Bakker en Dean Bowen in gesprek over hun gedeelde fascinatie voor het ongewone in het alledaagse.
 

  • Zaterdag 11 juli 2020, vanaf 17.00 uur op Het Nieuwe Instituut Online.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

datum
06/07/2020
tot
11/07/2020
taal
Nederlands en Engels
 
toegang

gratis